Δείτε ακόμα

  • Πώς να φτιάξουμε το πιο τέλειο τσουρέκι!
    Πόσα τσουρέκια , πόσα……θυμάμαι ακόμη την πρώτη μου απόπειρα να φτιάξω τσουρέκι… Αποτυχία μεγάλη…έτσι θα την χαρακτήριζα τώρα, καθώς θυμάμαι το αποτέλεσμα. Όμως τότε χαιρόμουν μ αυτό που κατάφερα να…
    Συντάχθηκε στις Κυριακή, 13 Απριλίου 2014 13:04
  • Σεμινάριο μαγειρικής απο τον Γιάννη Λουκάκο....μια μοναδική εμπειρία....
    Μετά τη συμμετοχή μου στο διαγωνισμό για τη χριστουγεννιάτικη συνταγή και την ανάδειξη της συνταγής μου στις 5 καλύτερες, κέρδισα δύο συμμετοχές σε σεμινάρια της αρεσκείας μου...έτσι λοιπόν...αν και Θεσσαλονικιά...βρέθηκα…
    Συντάχθηκε στις Τρίτη, 18 Μαρτίου 2014 17:39
  • Frutti di mare....το θαλασσινό αλλιώς...
        Στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, στην Κομνηνών, θα βρείτε το εστιατόριο frutti di mare...που διανύει τον 4ο χρόνο της λειτουργίας του.To επισκεφτήκαμε και το απολάυσαμε, όσο δεν φαντάζεστε. Ο…
    Συντάχθηκε στις Πέμπτη, 06 Φεβρουαρίου 2014 19:46

Πώς να φτιάξουμε το πιο τέλειο τσουρέκι!

Πόσα τσουρέκια , πόσα……θυμάμαι ακόμη την πρώτη μου απόπειρα να φτιάξω τσουρέκι…
Αποτυχία μεγάλη…έτσι θα την χαρακτήριζα τώρα, καθώς θυμάμαι το αποτέλεσμα.
Όμως τότε χαιρόμουν μ αυτό που κατάφερα να φτιάξω..νόμιζα πως ήταν τέλειο.  Αλλά όταν δοκίμαζα τα άλλα ,κατάλαβα πόσο χάλια το είχα φτιάξει. Τότε πείσμωσα..γιατί είμαι και πεισματάρα..και είπα θα φτιάξω το πιο τέλειο τσουρέκι!
Κάθε φορά ανακάλυπτα και κάτι ακόμη..και κάθε φορά το τελειοποιούσα..μέχρι που τώρα νιώθω περήφανη για τα τσουρέκια μου..το πόση χαρά παίρνω όταν βλέπω τους άλλους να δοκιμάζουν, δε λέγεται!
Ακόμη θυμάμαι την αγαπημένη μου φίλη, την Αμαλίτσα μου, που τους είχα φτιάξει γεμιστά τσουρέκια με κάστανο για τη δουλειά και επειδή δεν πρόλαβε να το φάει, το πήρε σπίτι.
Εκεί είχαν και τσουρέκι από τον φημισμένο Τερκενλή , και όταν έδωσε στον άντρα της , τον Σπύρο, μία φέτα από το δικό μου και μία από το άλλο και του είπε να πει ποιο είναι του Τερκενλή , εκείνος είπε το δικό μου! Όταν μου τα λεγε την άλλη μέρα στη δουλειά, δεν το πίστευα…είχα σκάσει στα γέλια…
Λοιπόν, για να ξεκινήσουμε σιγά σιγά να λέμε κάποια βήματα που θα μας βοηθήσουν να μην αποτύχουμε ποτέ ξανά!
1.    Αλεύρι… χρησιμοποιούμε αλεύρι δυνατό. Βοηθάει τη ζύμη μας να φουσκώσει περισσότερο.
2.    Τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
3.    Προζύμι..απαραίτητο. Λόγω της μεγάλης ποσότητας σε βούτυρο είναι απαραίτητο για να ανέβει η ζύμη. Για το προζύμι χρησιμοποιώ φρέσκια μαγιά (προσοχή να μην έχει μαύρα στίγματα) νερό χλιαρό και αλεύρι. Να γίνει χυλός, το σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και το βάζουμε σε ζεστό μέρος να ανέβει και να βγάλει φουσκάλες.
4.    Προσοχή όταν γίνει το προζύμι μας, ό, τι υλικό προσθέσουμε, δηλαδή γάλα, κρέμα γάλακτος να μην είναι καυτά ,αλλά χλιαρά, γιατί οι ζυμομύκητες της μαγιάς θα καταστραφούν και η όλη προσπάθειά μας θα πάει στράφι..δεν πρόκειται ποτέ να ανέβει η ζύμη μας , όσο κι αν περιμένουμε.
5.    Αν βλέπουμε ότι το ζυμαράκι μας κολλάει, δεν προσθέτουμε κι άλλο αλεύρι (αυτό το λάθος το έκανα παλιά και γινόταν βαρυά τα τσουρέκια μου) αλλά βρέχουμε τα χέρια μας με αραβοσιτέλαιο ή λιωμένο βούτυρο και συνεχίζουμε το δίπλωμα.
6.    Αν θέλουμε να πετύχουμε τσουρέκια με ίνες (κορδονάτα) το κόλπο είναι να μην το ζυμώνουμε όπως το ψωμί με μπουνιές αλλά να πλάθουμε κυκλικά. Γυρνάμε με το ένα χέρι τη λεκάνη και με το άλλο παίρνουμε ζύμη από το πλάι και το διπλώνουμε προς το κέντρο.
7.    Τα τσουρέκια θέλουν ζέστη. Μπορούμε να ζεστάνουμε το φούρνο στους 40 βαθμούς, να το σβήσουμε και μετά να βάλουμε μία πετσετούλα πάνω στη σχάρα και από πάνω τη λεκανίτσα με τη ζύμη.
8.    Αφού φουσκώσει η ζύμη μας, κάνουμε πλεξούδες, εγώ προτιμώ αυτήν με τα 4 ή 6 κορδόνια , γιατί όταν η ζύμη είναι σχετικά υγρή τα βοηθάει να πάρουν ύψος και δεν απλώνουν.
9.    Αν έχουμε ξεχάσει τα τσουρέκια και αυτά έχουν φουσκώσει και ξαναπέσει , να μην πανικοβληθούμε …ας τα δώσουμε το χρόνο τους και θα ξαναφουσκώσουν. Οι ζυμομύκητες  της μαγιάς θα ξαναενεργοποιηθούν και θα ξαναφουσκώσει η ζύμη μας.
10.    Αν θέλουμε τα τσουρέκια να κρατήσουν υγρασία, βάζουμε ένα μικρό ταψάκι με νερό στον πάτο του φούρνου, καθώς τα ψήνουμε.
11.    Αφού ψηθούν τα αφήνουμε μία ώρα να τραβήξουν τα υγρά τους και αφού κρυώσουν τα τυλίγουμε ένα ένα με πλαστική μεμβράνη για να μείνουν μέρες τρυφερά και αφράτα.

Αυτά τα λίγα θα μας βοηθήσουν να μην αποτύχουμε ποτέ ξανά…δεν θέλει κόπο …θέλει τρόπο!!!

Κοινοποίηση

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Διαβάστηκε 6051 φορές

Σας προτείνουμε