Κυριακή, 08 Σεπτεμβρίου 2013 19:15
Αλάτι και διατροφή

Αλάτι και διατροφή

Το αλάτι στις μέρες μας κατέχει πολύ υψηλή θέση στην κουζίνα μας. Παρόλο που ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας συστήνει την κατανάλωση έως 5γρ. τη μέρα (ένα κουταλάκι του γλυκού), η μέση ημερήσια πρόσληψη βάση ερευνών φαίνεται να φτάνει τα 8,7γρ. αλατιού ανά μέρα. Στην Κροατία εκτιμούν ότι η πρόσληψη αλατιού φτάνει και τα 12γρ/ μέρα.
Η μεγαλύτερη ποσότητα νατρίου προέρχεται κυρίως από επεξεργασμένα τρόφιμα, φαγητά εστιατορίου και φτάνει μέχρι και το 77%, ενώ η περιεκτικότητα των τροφίμων σε νάτριο είναι μόλις 12% κι όταν παρασκευάζονται τα γεύματα στο σπίτι μειώνεται το ποσοστό αυτό στο 5%.
Στην Ολλανδία παρόλο που εφαρμόστηκε πολιτική ενημέρωσης για την μείωση πρόσληψης νατρίου (σε αυτό το πρόγραμμα συμμετείχαν και εταιρίες μειώνοντας την ποσότητα αλατιού σε επεξεργασμένα τρόφιμα)  δεν φάνηκε σημαντική μείωση στην ημερήσια πρόσληψη αλατιού.
Ποιοι οι κίνδυνοι από την υψηλή πρόσληψη αλατιού;
Έρευνες δείχνουν ότι η υψηλή πρόσληψη αλατιού οδηγεί σε υπέρταση, καρδιαγγειακές βλάβες και εγκεφαλικά επεισόδια. Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του στομάχου. Οι θάνατοι που οφείλονται σε αυτά μπορούν να μειωθούν με αύξηση της πρόσληψης καλίου και παράλληλη μείωση της πρόσληψης αλατιού.
Πως μπορούμε να περιορίσουμε την πρόσληψη αλατιού;
Για αρχή αφαιρέστε την αλατιέρα από το τραπέζι σας !! Τις περισσότερες φορές η προσθήκη αλατιού στο πιάτο μας είναι περιττή και γίνεται μηχανικά.
Μαγειρέψτε περισσότερο στο σπίτι !! έτσι θα έχετε εσείς τον έλεγχο για την ποσότητα του αλατιού στο φαγητό σας.
Όταν μαγειρεύετε 1-2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι είναι  αρκετά για την παρασκευή γεύματος για 6 άτομα.
Για να δώσετε περισσότερη νοστιμιά στα φαγητά σας επιλέξτε μπαχαρικά και βότανα όπως βασιλικό, δυόσμο, δεντρολίβανο, σκόρδο, ρίγανη κάρυ κλπ.
Αποφύγετε να τρώτε από ταχυφαγεία (fast food).  Λόγω του ότι το αλάτι χρησιμοποιείται σαν βελτιωτικό γεύσης και ως συντηρητικό η περιεκτικότητα τέτοιου τύπου γευμάτων  σε αλάτι είναι ιδιαίτερα υψηλή.
Δώστε μεγαλύτερη προσοχή στις «κρυφές» πηγές αλατιού που βρίσκεται σε κονσερβοποιημένα τρόφιμα, αλλαντικά, διάφορες σάλτσες και σως, αλατισμένους ξηρούς καρπούς κλπ.
Να διαβάζετε πάντα τις διατροφικές ετικέτες των τροφίμων. Φαινομενικά κάποιο τρόφιμο μπορεί να φαίνεται αθώο αλλά η περιεκτικότητα του σε νάτριο στην πραγματικότητα να είναι υψηλή.

Βιβλιογραφία
1. Acta Med Croatica. 2010 May;64(2):129-32.
[Reason for dietary salt reduction and potential effect on population health--WHO recommendation].
[Article in Croatian]
Kaić-Rak A, Pucarin-Cvetković J, Heim I, Skupnjak B.
2. (Public Health Nutr. 2013 Jun 5:1-8. [Epub ahead of print]
Monitoring salt and iodine intakes in Dutch adults between 2006 and 2010 using 24 h urinary sodium and iodine excretions.)
3. J Am Soc Hypertens. 2013 Jun 1. pii: S1933-1711(13)00085-5. doi: 10.1016/j.jash.2013.04.009. [Epub ahead of print]
Dietary potassium: a key mediator of the cardiovascular response to dietary sodium chloride.
Kanbay M, Bayram Y, Solak Y, Sanders PW.
4. Infect Immun. 2013 Jun;81(6):2258-67. doi: 10.1128/IAI.01271-12. Epub 2013 Apr 8.
(High dietary salt intake exacerbates Helicobacter pylori-induced gastric carcinogenesis.
Gaddy JA, Radin JN, Loh JT, Zhang F, Washington MK, Peek RM Jr, Algood HM, Cover TL.)

Σταύρου Σταυρινή
Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2013 16:17
Λανθασμένοι τρόποι αδυνατίσματος

Λανθασμένοι τρόποι αδυνατίσματος

Ως διαιτολόγος διατροφολόγος, έρχομαι καθημερινά αντιμέτωπη, με νέες μεθόδους αδυνατίσματος.

- Ανορθόδοξες δίαιτες που δίνονται από χέρι σε χέρι…

- Βιβλία δίαιτας από άσχετους!...

- Ειδικά διατροφικά τεστ που βρίσκουν αυτό που σε «παχαίνει»

- Τεστ που βρίσκουν την τροφή που σε «αδυνατίζει»

- Χάπια και χαπούδια αδυνατίσματος!

- Μαντζούνια και συνταγές για απώλεια βάρους…και τόσα ακόμα!..

 

Καταρχήν πριν σας μιλήσει κανείς για κάποια μέθοδο, ψάξτε πολύ καλά πριν την δοκιμάσετε! Είναι ασφαλής?, Πόσο κοστίζει?, Ποιος είναι ο ειδικός που την προτείνει?, Είναι εγκεκριμένη μέθοδος?, Ποιος σας την πρότεινε?

Ας πάρουμε κάποιες απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, και ας ΨΑΞΟΥΜΕ μαζί τις απαντήσεις:

1)Είναι ασφαλής?

Και λέει αυτός/ αυτή που έκανε τη μέθοδο: Σιγά μη πάθω και τίποτα!.. εγώ μόνο 5 μήνες έκανα αυτήν τη διατροφή!.. Τι να πάθει κανείς σε 5 μήνες? Εμένα το αποτέλεσμα με νοιάζει!.. Κοίτα, έχασα 15 ολόκληρα κιλά!...

Απάντηση:Όχι 5 μήνες, αλλά έστω και 5 μέρες μπορεί να προβούν επικίνδυνες για την υγεία σας, αν δεν τηρείτε τους βασικούς κανόνες διατροφής. Παράδειγμα? Δίαιτες δήθεν αποτοξίνωσης, 10 ημερών(και βάλε…), με αποκλειστική τροφή τα φρούτα ή παρόμοιες, που είναι ικανές να σε στείλουν σε νοσηλεία λόγω λιποθυμικού επεισοδίου (το λιγότερο που μπορεί να προκαλέσει). Τα κιλά, μπορεί να χαθούν, αλλά το τι θα προκαλέσεις στον οργανισμό σου, είναι το ζητούμενο! Η κόπωση, η αδυναμία, η τριχόπτωση, ανωμαλίες περιόδου και τόσα άλλα προβλήματα, μπορεί να γίνουν ο εφιάλτης σου και να τρέχεις χωρίς λόγο, για να διορθώσεις, ότι έχασες-δηλ. την υγεία σου!.. Και τι θα είναι αυτό που έχασες? Κιλά-λίπος, υγρά, ή μυαλό?

 

2)Πόσο κοστίζει?

Και λέει αυτός/ αυτή που έκανε τη μέθοδο:Με 150 μόνο ευρώ,  έκανα το τεστ αυτό και ανακάλυψα πως η φράουλα με αδυνατίζει!... Τρώω φράουλες και καίω λίπος!..

Απάντηση:Κοίτα να δεις πόσο εύκολο είναι να χάσει κανείς κιλά!.. Έδωσε 150 μόλις ευρώ και δεν θα ξαναβάλει λίπος!..

Ας σοβαρευτούμε όμως και ας δούμε το παράδειγμα του γυμνασμένου σώματος. Είναι δυνατόν, χωρίς να κάνει κάποιος γυμναστική, να έχει καλογυμνασμένους κοιλιακούς? Με την ζώνη αδυνατίσματος «σούπερ λιποζωνέξ»? Χιλιάδες κρέμες-μηχανήματα και μασαζάκια με μαντζούνια βγήκαν, με μόνο στόχο να σας ρουφήξουν τις οικονομίες σας και να εκμεταλλευτούν το ότι βαριέστε να ασχοληθείτε με τη γυμναστική. Αλλά σας το λέω καθαρά: Χωρίς προσπάθεια,δε θα δει κανείς ουσιαστικό και μόνιμο αποτέλεσμα, όσα χρήματα και να δώσει!...Το να διατηρήσει κάποιος τα επίπεδα του βάρους του στα φυσιολογικά είναι δύσκολο, αλλά όχι και ακατόρθωτο! Θέλει και κόπο και τρόπο σε συνεργασία με ειδικό στον χώρο της διατροφής!

 

3)Ποιος είναι ο ειδικός που την προτείνει?

Και λέει αυτός/αυτή:Α!... πήγα σε έναν γιατρό…Ενδοκρινολόγοβιοβοτανοπαθολογοανατομο-σύμβουλο ευεξίας. Αυτός προσέχει την διατροφή μου! Ή ο άλλος/άλλη καυχιέται που ο ειδικός της είναι ένας πραγματικά πολύ μορφωμένος άνθρωπος! Ήταν οικονομολόγος για χρόνια και έκανε εκπαίδευση  στην Ινδία, παίρνοντας τον τίτλο του διατροφοδιαγνωστή-ραβδολόγου!...

Απάντηση:Και λέω εγώ η άπειρη και ατάλαντη-αμόρφωτη διαιτολόγος: Απόφοιτη του Α.Τ.Ε.Ι.Θ. Που να συναγωνιστώ τη γνώση του γιατρού? Μα φυσικά!.. αυτός είναι γιατρός! Αυτός τα ξέρει όλα! Είναι Ενδοκρινολόγοβιοβοτανοπαθολογοανατομο-σύμβουλο ευεξίας!.. Αυτοί δεν βγάζουν δίαιτες? Ξέροντας πως η απάντησή μου, ίσως δεν σας καλύψει, αναφέρω πως όπως ΜΟΝΟ ο γιατρός μπορεί να κάνει Αξιολόγηση αποτελεσμάτων βιοχημικού ελέγχου-να δώσει θεραπεία-φαρμακευτική αγωγή κλπ… Έτσι και μόνο ένας διαιτολόγος μπορεί να κάνει Ανθρωπομετρήσεις και αξιολόγηση για την απώλεια του βάρους και να δημιουργήσει ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο! Αν λοιπόν εμφανιστεί κάποιος εκεί στο δρόμο με έναν λιπομετρητή στο χέρι και σας προτείνει να σας κάνει ανάλυση λίπους και ανθρωπομετρήσεις, ζητήστε του τουλάχιστον τον τίτλο σπουδών του! Και πρέπει να είστε προετοιμασμένοι γιατί υποψιάζομαι πως δεν θα είναι διαιτολόγος!

Αναρωτιέμαι αν θα δίνατε τις εξετάσεις αίματος σας σε μια αισθητικό, για να σας δώσει φαρμακευτική αγωγή για τον θυρεοειδή σας!... Ο καθείς λοιπόν, ας ασχοληθεί με το επάγγελμά του σε αυτή τη χώρα πια! Και συγνώμη φίλε γιατρέ που έφαγες τα μούτρα σου διαβάζοντας χρόνια ατελείωτα… Αλλά αν δεν έχεις πτυχίο διαιτολόγου, διαιτολόγος δεν είσαι!.. Είσαι όμως ανώτερός μου, σα γιατρός που είσαι! Φέρσου με ανωτερότητα!

Για τον οικονομολόγο που έγινε διατροφοδιαγνωστής-ραβδολόγος, μη πω τίποτα παραπάνω. Τα συμπεράσματα δικά σας!

Είναι εγκεκριμένη μέθοδος?

Και λέει αυτός/ αυτή:Α!... την διατροφή αυτή την κάνουν οι στάρ του Χόλιγουντ!... Το μοντέλο τάδε, δεν ζει χωρίς τα χάπια αυτά…Η ηθοποιός του αγαπημένου μου σίριαλ ακολουθεί το βιβλίο του Χ !Θα το κάνω και εγώ! Έχει σίγουρη επιτυχία!

Απάντηση:Ψάξτε πριν κάνετε οτιδήποτε!... Μπείτε στην σελίδα του ΕΟΟΦ αν αφορά σκεύασμα, ρωτήστε επιστήμονες που ασχολούνται με αυτό και όχι μόνο έναν!. Απευθυνθείτε στο σύλλογο διαιτολόγων! Όταν πάρετε αξιόπιστες απαντήσεις, μόνο τότε θα είστε σίγουροι πως κάνετε το σωστό!

Ποιος σας την πρότεινε?

Εδώ, δε χρειάζεται να προβληματιστείτε πολύ! Μόνο κάποιος που δεν θέλει να ιδρώσει στο γυμναστήριο, θα πάρει τον μασαζοκορσέ για να αδυνατίσει!(που στο τέλος δεν θα αδυνατίσει κι όλας!).Έτσι και αυτός που θα σας προτείνει κάτι εύκολο και γρήγορο, είναι και ο ίδιος άνθρωπος, είναι εύκολος και γρήγορος!...

 
Βασιλική Παπαδοπούλου
Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Παρασκευή, 17 Μαΐου 2013 10:59
Γρήγορα και ελαφριά σνακ για να τονώσουν τη μνήμη των μαθητών όταν διαβάζουν

Γρήγορα και ελαφριά σνακ για να τονώσουν τη μνήμη των μαθητών όταν διαβάζουν

Η εξεταστική πλησιάζει... Όλοι οι μαθητές αγχώνονται για το αποτέλεσμα... Κάποιες φορές περισσότερο οι γονείς τους! Οι μαθητές πεινάνε ενώ διαβάζουν! Πρέπει όμως να φάνε κάτι θρεπτικό... Οι γονείς προβληματίζονται ποιο να είναι το σνακ που θα δώσουν στα παιδιά τους...

Το μόνιμο πρόβλημα σε αυτή την περίοδο, είναι το ότι θέλουν να φάνε κάποιο σνάκ, το οποίο θα τους βοηθήσει να έχουν καλύτερες επιδόσεις, να τους δώσει πολλά θρεπτικά συστατικά, να είναι νόστιμο και υγιεινό, να μην τους δίνει πολλές θερμίδες γιατί υπάρχει και ο φόβος για την αύξηση του βάρους τους, αλλά και να μη χρειάζεται ιδιαίτερη επεξεργασία στο να γίνει. 

Σας παρουσιάζουμε λοιπόν μια σειρά μικρογευμάτων, σαν αυτά που ζητάτε! Προσπαθήστε να έχετε μία ποικιλία στις επιλογές σας και να μην «κολλήσετε» μόνο σε μία. Η μονοτονία στην επιλογή δεν είναι ότι καλύτερο για εσάς.

1 μικρό παστέλι με μέλι

1 φέτα ψωμί με μέλι

1 χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς (καλό θα ήταν να είναι μουλιασμένοι-αφού χορταίνουν και καλύτερα!)

3-4 ξερά φρούτα που επίσης καλό θα ήταν ναναι μουλιασμένα.

1/2 γιαούρτι με μέλι και λίγα καρύδια

1 ποτήρι ξινόγαλο με 2 φρυγανιές

1 ζελέ με γιαούρτι(παρασκευάζεται εύκολα αν αντικαταστήσουμε το 1 ποτήρι νερό με 1 φλ. γιαούρτι)

60-80γρ. μαύρη σοκολάτα

1 σουσαμένιο κουλούρι Θεσσαλονίκης

1 φέτα σπιτικό κέικ

1 μικρό ρυζόγαλο

Φρουτοσαλάτα

Φρεσκοστυμένο φρουτοχυμό

2-3 κρακεράκια με άλειμμα τυριού

1 μικρό κομμάτι πίττα

2-3 κριτσίνια

Βραστό αβγό με 1 φρυγανιά

Μπάρα δημητριακών

Ένα μικρό τοστάκι με τυρί και γαλοπούλα

Μια τορτίγια με λαχανικά-καλαμπόκι και τυρί

μια φέτα με φυστικοβούτυρο

Μια φέτα με ταχίνι και μέλι

Μια φέτα με ταχίνι-κακαό.

Η εξεταστική πλησιάζει.

 

Δώστε την σωστή προσοχή και μην αφήνετε τα λιπαρά να εισβάλουν στην διατροφή των παιδιών σας, διότι τα αποτελέσματα δεν θα είναι και τα αναμενόμενα. Ως γνωστό τα trans λιπαρά μειώνουν την απόδοση, ενώ τα ω-3-τα DHAκαι τα ΕΡΑ, την αυξάνουν!


Διαιτολόγος -διατροφολόγος
Βασιλική Παπαδοπούλου

Παρασκευή, 17 Μαΐου 2013 09:51
Μοναστηριακή Διατροφή

Μοναστηριακή Διατροφή

Η Μοναστηριακή διατροφή, μελετάται όλο και περισσότερο, λόγω του ότι οι μοναχοί ζουν καλά ως τα 95 τους χρόνια και μάλιστα έχουν μικρά ποσοστά σε καρδιαγγειακά- καρκίνο, στεφανιαία νόσο, σακχαρώδη διαβήτη κ.α. .

Η διατροφή τους είναι συγκεκριμένη, αλλά και η φυσική τους δραστηριότητα, σε συνδυασμό με τον επαρκή ύπνο, την προσευχή και την πνευματική τροφή, δίνουν  στη ζωή τους την υγεία αυτή! .

Η μοναστηριακή διατροφή δεν είναι μεσογειακή!. Μελετώντας τη θα καταλάβουμε πως είναι κάτι άλλο!...

Ας την αναλύσουμε, για α δούμε ποια είναι η διαφορά που την κάνει ξεχωριστή.

-Η μοναστηριακή διατροφή βασίζεται κυρίως στην φυσική διατροφή. (Φυσικά παραδοσιακά προϊόντα, και μάλιστα χειροποίητα).

Οι μοναχοί, τρώνε μόνο 2 γεύματα. Οι μοναχοί δεν έχουν το μεσημεριανό γεύμα. Υπάρχει η πρωινή και η βραδινή τράπεζα. Σε αυτά τα γεύματα, δεν ακούγονται συζητήσεις και η διαδικασία του γεύματος, είναι ιεροτελεστία. Υπάρχει η προσευχή, αλλά και η ηρεμία. Μάλιστα τα γεύματα αυτά, διαρκούν τουλάχιστον είκοσι λεπτά. Χρόνος απαραίτητος για να έρθει ο κορεσμός!.

Η αφθονία σε φυτική ίνα, στο καθημερινό διαιτολόγιο των μοναχών, βοηθά την γενική τους υγεία. Τα φρούτα αλλά και οι σαλάτες, βρίσκονται πάντα δίπλα στα δυο τους γεύματα. Παράλληλα η αυξημένη κατανάλωση οσπρίων(λόγω νηστειών), δίνουν  βιταμίνες όπως η Α, η , η Ε, το φυλλικό οξύ κλπ, εφοδιάζουν τους οργανισμούς τους προστασία έναντι των καρδιαγγειακών, του καρκίνου και πληθώρα νοσημάτων που μαστίζουν το σύγχρονο κόσμο.

Τα κορεσμένα λίπη, δεν μπαίνουν στο γεύμα τους!

 

Τι τρώνε οι μοναχοί που ζούνε στο όρος:

Οι μοναχοί του όρους, τρώνε πολλά λαχανικά, γιατί αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν λόγω των νηστειών που συχνά συμμετέχουν οι μοναχοί. Μπορούν να καταναλώσουν και λαχανικά εκτός εποχής, αφού έχουν προνοήσει να συντηρήσουν με διάφορες μεθόδους.(κατάψυξη – ψυγείο – αφυδάτωση κλπ).

Τα φρούτα, υπάρχουν καθημερινά στο διαιτολόγιό τους. Τα φρούτα που τρώνε τα έχουν καλλιεργήσει οι ίδιοι και κάποιες φορές τα τρώνε συντηρημένα σε ψύξη, ή ελαφρά επεξεργασμένα(όπως η κομπόστα).

Οι μοναχοί καταναλώνουν και λίγα γλυκά. Υπάρχουν τα νηστίσιμα όπως ο χαλβάς, αλλά και τα αρτύσιμα που περιέχουν και γάλα ή αυγά.

Στις περισσότερες μονές, το ψωμί που καταναλώνουν οι μοναχοί προέρχεται από αλεύρι ολικής αλέσεως.

Όλα τα όσπρια, συμμετέχουν στο διαιτολόγιό τους, εκτός από τα ξερά κουκιά.

Συνήθως το Σάββατο, καταναλώνουν φρέσκο ψάρι. Το οποίο τρώνε και τις γιορτές.

Το ρακί, είναι το μοναδικό ποτό που καταναλώνουν, αλλά αυτό πίνεται με φειδώ

Όταν δεν υπάρχει νηστεία, καταναλώνουν όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Οι μοναχοί δεν καπνίζουν, έχουν πολύ καλή φυσική κατάσταση και ισορροπημένη ψυχοσωματική κατάσταση.

Συνοψίζοντας λοιπόν όλα τα παραπάνω, αντιλαμβανόμαστε πως η υγεία τους είναι άριστη!

Μάλιστα με αυτό τον τρόπο ζωής-διατροφής, οι μοναχοί:

-Δεν έχουν σημαντικά προβλήματα υγείας

-Έχουν μειωμένα επίπεδα τριγλυκεριδίων  και χοληστερόλης

Διατηρούν χαμηλά τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα τους

 Προστατεύονται έναντι του καρκίνου

 Προστατεύονται έναντι των καρδιαγγειακών παθήσεων- αρτηριοσκλήρυνσης ή και υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Και το αποτέλεσμα είναι κοινό για όλους!

Οι μοναχοί πεθαίνουν μετά τα ογδόντα πέντε έτη. Η μακροζωία είναι το κοινό τους χαρακτηριστικό.

Βασιλική Παπαδοπούλου
Διαιτολόγος διατροφολόγος

Κυριακή, 09 Δεκεμβρίου 2012 19:02
Τροφική αλλεργία

Τροφική αλλεργία

Τροφική αλλεργία έχουμε όταν αναπαραγόμενα συμπτώματα που εμφανίζονται μετά την κατανάλωση συγκεκριμένης τροφής και σχετίζονται με ανώμαλη ανοσολογική αντίδραση. Αυτή η αντίδραση μπορεί να είναι του τύπουIgEδηλαδή να περιλαμβάνει ατοπικό (αλλεργικό) υπόστρωμα. Τα συμπτώματα εμφανίζονται σε λιγότερο από 2 ώρες από την κατανάλωση της ύποπτης τροφής. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει αντίδραση από την ανεξάρτητη από την IgE που οδηγεί σε σχηματισμό IgE ή IgMανοσοσυμπλεγμάτων και μηχανισμών κυτταρικής αντίδρασης. (Τα λεμφοκύτταρα). Τα συμπτώματα εμφανίζονται καθυστερημένα άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο (τύπος 2 ή 3).
Τα τροφικά αλλεργιογόνα είναι πρωτεΐνες με μεγάλο μοριακό βάρος 10000 και 40000 daltons. Το πρώτο αλλεργιογόνο στο οποίο το βρέφος συνήθως είναι οι πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος. Έτσι αυτά συνήθως είναι τα πιο συχνά αλλεργιογόνα στα βρέφη στα βρέφη κατά τη διατροφή με παιδικό γάλα. Σε μεγαλύτερα παιδιά τα πιο συχνά τροφικά αλλεργιογόνα είναι το αυγό, το ψάρι, το φιστίκι και το στάρι. Στην πράξη υπάρχει στενή σχέση ανάμεσα στην ηλικία εισαγωγής του τροφικού αλλεργιογόνου και την πιθανότητα εμφάνισης αλλεργίας σε αυτό. Η πρώιμη εισαγωγή στερεών τροφών στη διατροφή του βρέφους εκτός του ότι διατροφικά δεν είναι σωστή παίζει αρνητικό ρόλο στην εμφάνιση αλλεργιών.
 
Αυγό : η αλλεργία στο ασπράδι του αυγού είναι πολύ συνήθης. Τα δύο κυριότερα αλλεργιογόνα που ανευρίσκονται σε αυτό είναι η οβαλβουμίνη και η οβοβλενίννη. Η οβαλβουμίνη καταστρέφεται κατά το βρασμό, ενώ η οβοβλενίννη είναι σταθερή στη θέρμανση και απελευθερώνει μεγάλα ποσά ισταμίνης. Μερικά παιδιά μπορεί να ευαισθητοποιηθούν στο ασπράδι του αυγού από πολύ μικρή ηλικία εξαιτίας χημικής συγγένειας μεταξύ της λυσοζύμης του αυγού και της α-λακταλβουμίνης. Ορισμένα παιδιά που είναι αλλεργικά στο αυγό είναι επίσης αλλεργικά σε πουλερικά (ή στα πούπουλα πουλιών).
 
Ψάρι : τα κυριότερα αλλεργιογόνα στο μπακαλιάρο είναι η πρωτεΐνη Μ η οποία είναι ομόλογη περίπου κατά 35% με αυτές άλλων ψαριών. Συνεπώς τα περισσότερα παιδιά που είναι αλλεργικά σ’ ένα είδος ψαριού δεν μπορούν να ανεχθούν κανένα ψάρι. Πολλές περιπτώσεις ανεπιθύμητων αντιδράσεων σε ψάρι σχετίζονται με την απελευθέρωση ισταμίνης κατά την αντίδραση ή ακόμα και στο υψηλό περιεχόμενο ισταμίνης στο ψάρι. Η αλλεργιογόνος επίδραση του ψαριού επιμένει και μετά από το μαγείρεμα και μπορεί να προκληθεί και από τα πτητικά μόρια που προέρχονται από ψάρια. (μυρωδιά ψαριού και ατμοί μαγειρέματος ψαριού).
 
Φιστίκια : η αλλεργία στα φυστίκια είναι πολύ συνηθισμένη στις ΗΠΑ και μια από τις πιο κοινές στις βιομηχανικές χώρες. Η αλλεργική δραση του φυστικιού ενισχύεται από το ψήσιμο του, και τη θέρμανση γενικά.
 
Οι κλινικές εκδηλώσεις ποικίλουν και εξαρτώνται από την ηλικία του παιδιού.
-         Δερματικές εκδηλώσεις είναι οι κυριότερες στα βρέφη ουρτικάρια, ατοπικό έκζεμα, ατοπική δερματίτιδα
-         Γαστρεντερικά συμπτώματα εμφανίζονται συχνά, έμετος, διάρροια, κολικοί
-         Αναπνευστικά συμπτώματα είναι η κύρια εκδήλωση σε μεγαλύτερα παιδιά, αλλεργική ρινίτιδα, άσθμα
-         Το αναφυλακτικό σοκ είναι σπάνιο αλλά είναι το πιο σοβαρό και πιθανό να απειλεί τη ζωή
 

Η βελτίωση των συμπτωμάτων μετά τον αποκλεισμό της ύποπτης τροφής αποτελεί την καλύτερη απόδειξη της σωστής διάγνωσης. Στη μεγαλύτερη πλειοψηφία των περιπτώσεων η τροφική αλλεργία στα παιδιά τείνει να εξαφανιστεί μετά από λίγους ή περισσότερους μήνες ή έτη. Πιο συγκεκριμένα η αλλεργία στο αγελαδινό γάλα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων υποχωρεί πριν το δεύτερο χρόνο και σχεδόν πάντα πριν τον 6ο χρόνο. Η αλλεργία στο αυγό ή το ψάρι είναι πολύ πιο υπομένουσα. Η αλλεργία στα φυστίκια πρακτικά επιμένει για όλη τη ζωή.

 
Διάγνωση της τροφικής αλλεργίας
 
Η διάγνωση της τροφικής αλλεργίας γίνεται με τη βοήθεια των δερματικών τεστ και των εργαστηριακών τεστ.
Τα δερματικά τεστ γίνονται με φυσική τροφή ή με εκχύλισμα από την ύποπτη τροφή. Συνήθως ξεκινούν σε ηλικία 3-4 μηνών η ευαισθησία τους είναι 70-75% και έχουν περίπου 90% προγνωστική αξία. Τα πλεονεκτήματα τους μεταξύ άλλων είναι ότι γίνονται εύκολα είναι ανώδυνα  και δεν είναι πολύπλοκα.
Τα εργαστηριακά τεστ ανιχνεύουν στον ορό του ασθενούς IgEανοσοσφαιρίνες ειδικές για την ύποπτη τροφή (RAST).
Τα δερματικά τεστ και τα RASTείναι ευαίσθητοι δείκτες της παρουσίας ειδικών IgE αντισωμάτων για την ύποπτη τροφή αλλά δίνουν ανεπαρκή πρόγνωση της κλινικής αντίδρασης στην τροφή αυτή στα μικρά παιδιά και τα βρέφη.
Η εξέταση της διαπερατότητας του εντέρου σε συνδυασμό με την κατανάλωση της ύποπτης τροφής συγκρίνει την απορρόφηση της μανιτόλης και της λακτόζης. Μπορεί να εξετάσει το βλαπτικό δυναμικό της υπό εξέταση τροφής.


Η βιοψία λεπτού εντέρου συνίσταται στις περιπτώσεις που υποπτευόμαστε εντεροπάθεια και αποκαλύπτει το βαθμό ατροφίας των λαχνών με διήθηση από λεμφοκύτταρα. Τα ευρήματα αυτά δεν είναι ειδικά. Η εξέταση πρόκλησης από το στόμα είναι πολύ χρήσιμη. Θα πρέπει να γίνετε μετά από περίοδο αποχής από την ύποπτη τροφή περίπου ενός μηνός κατά την οποία τα συμπτώματα του ασθενούς θα πρέπει να υποχωρήσουν τελείως. Από τη στιγμή που η διάγνωση τέθηκε με βεβαιότητα η εξέταση αυτή δεν είναι απαραίτητη.

Σταύρου Σταυρινή
Διαιτολόγος

Σελίδα 1 από 14

Σας προτείνουμε