Δείτε ακόμα

  • Πώς να φτιάξουμε το πιο τέλειο τσουρέκι!
    Πόσα τσουρέκια , πόσα……θυμάμαι ακόμη την πρώτη μου απόπειρα να φτιάξω τσουρέκι… Αποτυχία μεγάλη…έτσι θα την χαρακτήριζα τώρα, καθώς θυμάμαι το αποτέλεσμα. Όμως τότε χαιρόμουν μ αυτό που κατάφερα να…
    Συντάχθηκε στις Κυριακή, 13 Απριλίου 2014 13:04
  • Σεμινάριο μαγειρικής απο τον Γιάννη Λουκάκο....μια μοναδική εμπειρία....
    Μετά τη συμμετοχή μου στο διαγωνισμό για τη χριστουγεννιάτικη συνταγή και την ανάδειξη της συνταγής μου στις 5 καλύτερες, κέρδισα δύο συμμετοχές σε σεμινάρια της αρεσκείας μου...έτσι λοιπόν...αν και Θεσσαλονικιά...βρέθηκα…
    Συντάχθηκε στις Τρίτη, 18 Μαρτίου 2014 17:39
  • Frutti di mare....το θαλασσινό αλλιώς...
        Στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, στην Κομνηνών, θα βρείτε το εστιατόριο frutti di mare...που διανύει τον 4ο χρόνο της λειτουργίας του.To επισκεφτήκαμε και το απολάυσαμε, όσο δεν φαντάζεστε. Ο…
    Συντάχθηκε στις Πέμπτη, 06 Φεβρουαρίου 2014 19:46
Συντάχθηκε από την 

Τσουρέκια αφράτα

Τσουρέκια αφράτα

Περιγραφή

Τσουρέκια αφράτα και πεντανόστιμα! Μοσχοβολάει το σπίτι.

Συστατικά

  • 3 κιλά αλεύρι σκληρό(περίπου)
  • 1 λίτρο γάλα
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 10 αυγά
  • 3 φακελάκια μαγιά
  • 600 γρ. μαργαρίνη
  • 1 φακελάκι κακουλέ
  • 1 φακέλάκι μαχλέπι
  • ½ κουταλάκι μαστίχα σκόνη
  • ½ κουταλάκι αλάτι
  • 2 κρόκους για το άλειμμα
  • σουσάμι ή αμύγδαλο φιλέ
  1. Φτιάχνουμε ένα προζύμι . Σε ένα μπωλ βάζουμε μισή κούπα από τα γάλα, τη μαγιά και λίγο αλεύρι περίπου 5-6 κουταλιές και ανακατεύουμε να γίνει χυλός. Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και το βάζουμε σε ζεστό μέρος να κάνει φουσκάλες.
  2. Ζεσταίνουμε το γάλα με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει λίγο, να γίνει χλιαρό.
  3. Ζεσταίνουμε και τη μαργαρίμη να λιώσει.
  4. Σε μία λεκάνη μεγάλη χτυπάω τα αυγά καλά να αφρατέψουν και εκεί μέσα προσθέτω και το γάλα με τη ζάχαρη. Προσθέτω το προζύμι και ανακατεύω απαλά. Ρίχνω και τα μυρωδικά και σιγά σιγά και το αλεύρι ζυμώνοντας, μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή που να μην κολλάει στα χέρια. Κάνουμε τα χέρια μας μπουνιά και τα βουτάμε στη λιωμένη μαργαρίνη και ζυμώνουμε συνέχεια μέχρι να τελειώσει η μαργαρίνη.
  5. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με πλαστική μεμβράνη και από τυλίγουμε με κουβέρτα και τη βάζουμε σε ζεστό μέρος, μέχρι να φουσκώσει , περίπου 2 ώρες.
  6. Πλάθουμε τσουρέκια (πλεξούδες, σαλιγκαράκια) και τα αραδιάζουμε σε 2 λαμαρίνες του φούρνου στα οποία έχουμε βάλει χαρτί ψησίματος. Τα βάζουμε μέσα στο φούρνο και αφήνουμε να φουσκώσουν πάλι, περίπου 45 λεπτά με μία ώρα.
  7. Τα αλείφουμε με τον κρόκο και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή αμύγδαλο, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 5 λεπτά και μετά στους 170 βεθμούς για περίπου 20-25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.

Λίγα Μυστικά Ακόμα

Αν θέλουμε μικρότερη δόση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ακριβώς τα μισά υλικά. Όταν κρυώσουν, τα τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη. Προσέξτε να μην παραψηθούν γιατί στεγνώνουν κι άλλο μόλις κρυώσουν.

Σας προτείνουμε