Ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Πλένουμε τα βατόμουρα και τα αφήνουμε σε ένα μπωλ στο ψυγείο, για μία ώρα περίπου, για να βγάλουν τα υγρά τους. Σε ένα τηγανάκι βάζουμε τη μαργαρίνη να λιώσει και προσθέτουμε τα βατόμουρα με τα ζουμιά τους. Προσθέτουμε και τη ζάχαρη, να λιώσει, το βάζουμε στο δυνατό, γυρνάμε μια δυο φορές, και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Περιμένουμε λίγο 2-3 λεπτά να δέσει η σάλτσα.
Για τα pancakes, βάζουμε σε ένα μπωλ πρώτα τα στέρεα υλικά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το γάλα, το αυγό, τη μαργαρίνη και ανακατεύουμε με έναν αυγογδάρτη. Έτοιμο το μίγμα μας.
Σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι βάζουμε λίγη μαργαρίνη και μετά παίρνουμε με την κουτάλα από το μίγμα και ρίχνουμε στο τηγανάκι. Γίνονται σχεδόν αμέσως. Μόλις κάνουν τις πρώτες τρυπούλες τις γυρίζουμε με μια σπάτουλα και από την άλλη μεριά.
Σερβίρουμε με σάλτσα και έτοιμα!