Δείτε ακόμα

 • Πώς να φτιάξουμε το πιο τέλειο τσουρέκι!
  Πόσα τσουρέκια , πόσα……θυμάμαι ακόμη την πρώτη μου απόπειρα να φτιάξω τσουρέκι… Αποτυχία μεγάλη…έτσι θα την χαρακτήριζα τώρα, καθώς θυμάμαι το αποτέλεσμα. Όμως τότε χαιρόμουν μ αυτό που κατάφερα να…
  Written on Sunday, 13 April 2014 13:04
 • Σεμινάριο μαγειρικής απο τον Γιάννη Λουκάκο....μια μοναδική εμπειρία....
  Μετά τη συμμετοχή μου στο διαγωνισμό για τη χριστουγεννιάτικη συνταγή και την ανάδειξη της συνταγής μου στις 5 καλύτερες, κέρδισα δύο συμμετοχές σε σεμινάρια της αρεσκείας μου...έτσι λοιπόν...αν και Θεσσαλονικιά...βρέθηκα…
  Written on Tuesday, 18 March 2014 17:39
 • Frutti di mare....το θαλασσινό αλλιώς...
      Στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, στην Κομνηνών, θα βρείτε το εστιατόριο frutti di mare...που διανύει τον 4ο χρόνο της λειτουργίας του.To επισκεφτήκαμε και το απολάυσαμε, όσο δεν φαντάζεστε. Ο…
  Written on Thursday, 06 February 2014 19:46
Written by 

Αλάτι και διατροφή

Αλάτι και διατροφή
Το αλάτι στις μέρες μας κατέχει πολύ υψηλή θέση στην κουζίνα μας. Παρόλο που ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας συστήνει την κατανάλωση έως 5γρ. τη μέρα (ένα κουταλάκι του γλυκού), η μέση ημερήσια πρόσληψη βάση ερευνών φαίνεται να φτάνει τα 8,7γρ. αλατιού ανά μέρα. Στην Κροατία εκτιμούν ότι η πρόσληψη αλατιού φτάνει και τα 12γρ/ μέρα.
Η μεγαλύτερη ποσότητα νατρίου προέρχεται κυρίως από επεξεργασμένα τρόφιμα, φαγητά εστιατορίου και φτάνει μέχρι και το 77%, ενώ η περιεκτικότητα των τροφίμων σε νάτριο είναι μόλις 12% κι όταν παρασκευάζονται τα γεύματα στο σπίτι μειώνεται το ποσοστό αυτό στο 5%.
Στην Ολλανδία παρόλο που εφαρμόστηκε πολιτική ενημέρωσης για την μείωση πρόσληψης νατρίου (σε αυτό το πρόγραμμα συμμετείχαν και εταιρίες μειώνοντας την ποσότητα αλατιού σε επεξεργασμένα τρόφιμα)  δεν φάνηκε σημαντική μείωση στην ημερήσια πρόσληψη αλατιού.
Ποιοι οι κίνδυνοι από την υψηλή πρόσληψη αλατιού;
Έρευνες δείχνουν ότι η υψηλή πρόσληψη αλατιού οδηγεί σε υπέρταση, καρδιαγγειακές βλάβες και εγκεφαλικά επεισόδια. Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του στομάχου. Οι θάνατοι που οφείλονται σε αυτά μπορούν να μειωθούν με αύξηση της πρόσληψης καλίου και παράλληλη μείωση της πρόσληψης αλατιού.
Πως μπορούμε να περιορίσουμε την πρόσληψη αλατιού;
Για αρχή αφαιρέστε την αλατιέρα από το τραπέζι σας !! Τις περισσότερες φορές η προσθήκη αλατιού στο πιάτο μας είναι περιττή και γίνεται μηχανικά.
Μαγειρέψτε περισσότερο στο σπίτι !! έτσι θα έχετε εσείς τον έλεγχο για την ποσότητα του αλατιού στο φαγητό σας.
Όταν μαγειρεύετε 1-2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι είναι  αρκετά για την παρασκευή γεύματος για 6 άτομα.
Για να δώσετε περισσότερη νοστιμιά στα φαγητά σας επιλέξτε μπαχαρικά και βότανα όπως βασιλικό, δυόσμο, δεντρολίβανο, σκόρδο, ρίγανη κάρυ κλπ.
Αποφύγετε να τρώτε από ταχυφαγεία (fast food).  Λόγω του ότι το αλάτι χρησιμοποιείται σαν βελτιωτικό γεύσης και ως συντηρητικό η περιεκτικότητα τέτοιου τύπου γευμάτων  σε αλάτι είναι ιδιαίτερα υψηλή.
Δώστε μεγαλύτερη προσοχή στις «κρυφές» πηγές αλατιού που βρίσκεται σε κονσερβοποιημένα τρόφιμα, αλλαντικά, διάφορες σάλτσες και σως, αλατισμένους ξηρούς καρπούς κλπ.
Να διαβάζετε πάντα τις διατροφικές ετικέτες των τροφίμων. Φαινομενικά κάποιο τρόφιμο μπορεί να φαίνεται αθώο αλλά η περιεκτικότητα του σε νάτριο στην πραγματικότητα να είναι υψηλή.

Βιβλιογραφία
1. Acta Med Croatica. 2010 May;64(2):129-32.
[Reason for dietary salt reduction and potential effect on population health--WHO recommendation].
[Article in Croatian]
Kaić-Rak A, Pucarin-Cvetković J, Heim I, Skupnjak B.
2. (Public Health Nutr. 2013 Jun 5:1-8. [Epub ahead of print]
Monitoring salt and iodine intakes in Dutch adults between 2006 and 2010 using 24 h urinary sodium and iodine excretions.)
3. J Am Soc Hypertens. 2013 Jun 1. pii: S1933-1711(13)00085-5. doi: 10.1016/j.jash.2013.04.009. [Epub ahead of print]
Dietary potassium: a key mediator of the cardiovascular response to dietary sodium chloride.
Kanbay M, Bayram Y, Solak Y, Sanders PW.
4. Infect Immun. 2013 Jun;81(6):2258-67. doi: 10.1128/IAI.01271-12. Epub 2013 Apr 8.
(High dietary salt intake exacerbates Helicobacter pylori-induced gastric carcinogenesis.
Gaddy JA, Radin JN, Loh JT, Zhang F, Washington MK, Peek RM Jr, Algood HM, Cover TL.)

Σταύρου Σταυρινή
Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Σας προτείνουμε