Δείτε ακόμα

 • Πώς να φτιάξουμε το πιο τέλειο τσουρέκι!
  Πόσα τσουρέκια , πόσα……θυμάμαι ακόμη την πρώτη μου απόπειρα να φτιάξω τσουρέκι… Αποτυχία μεγάλη…έτσι θα την χαρακτήριζα τώρα, καθώς θυμάμαι το αποτέλεσμα. Όμως τότε χαιρόμουν μ αυτό που κατάφερα να…
  Written on Sunday, 13 April 2014 13:04
 • Σεμινάριο μαγειρικής απο τον Γιάννη Λουκάκο....μια μοναδική εμπειρία....
  Μετά τη συμμετοχή μου στο διαγωνισμό για τη χριστουγεννιάτικη συνταγή και την ανάδειξη της συνταγής μου στις 5 καλύτερες, κέρδισα δύο συμμετοχές σε σεμινάρια της αρεσκείας μου...έτσι λοιπόν...αν και Θεσσαλονικιά...βρέθηκα…
  Written on Tuesday, 18 March 2014 17:39
 • Frutti di mare....το θαλασσινό αλλιώς...
      Στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, στην Κομνηνών, θα βρείτε το εστιατόριο frutti di mare...που διανύει τον 4ο χρόνο της λειτουργίας του.To επισκεφτήκαμε και το απολάυσαμε, όσο δεν φαντάζεστε. Ο…
  Written on Thursday, 06 February 2014 19:46
Written by 

Δυσκοιλιότητα στα παιδιά

Δυσκοιλιότητα στα παιδιά

 

Δυσκοιλιότητα καθορίζεται η κατάσταση εκείνη η οποία προέρχεται από μειωμένη συχνότητα αφόδευσης, ανεπαρκή ποσότητα κοπράνων ή παραγωγή σκληρών και στεγνών κοπράνων. Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, το υπόλειμμα της τροφής αποβάλλεται ως κόπρανα μετά από 24 μέχρι 72 ώρες. Η παρουσία τροφής στο στομάχι αποτελεί ερέθισμα για τη διέγερση του γαστροκολικού αντανακλαστικού. Το αντανακλαστικό αυτό συνήθως διεγείρεται μετά το πρώτο γεύμα της ημέρας, ενώ σε μερικά άτομα ακόμη και η λήψη υγρών (νερό) είναι αρκετή. Η συχνότητα κένωσης του εντέρου ποικίλει στα διάφορα άτομα. Ορισμένα υγιή άτομα δεν αφοδεύουν κάθε μέρα, αλλά κάθε δεύτερη ή τρίτη.

Η φροντίδα των γονέων για την καθαριότητα των παιδιών είναι συχνά υπερβολική και συναισθηματικές εξάρσεις (θυμοί) πολλές φορές προηγούνται μιας κρίσης δυσκοιλιότητας. Το παιδί είναι δυνατό να καθυστερεί την αφόδευση για να αποσπά την προσοχή. Μερικές φορές η λεκάνη της τουαλέτας είναι πολύ ψηλή για να επιτρέπει την λήψη κατάλληλης θέσης για προσπάθεια προς αφόδευση.

Οι παθήσεις του γαστρεντερικού σωλήνα που συνήθως προκαλούν δυσκοιλιότητα είναι η εκκολπωμλατωση, το ευερέθιστο έντερο, οι όγκοι του παχέως εντέρου και του ορθού. Γενικά συμπτώματα τα οποία συνοδεύουν τη δυσκοιλιότητα είναι πονοκέφαλος, ανορεξία, οσφυοιεροκοκκυγικός πόνος, αδυναμία, ζάλη, αίσθημα πλήρωσης και χαμηλή κοιλιακή δυσφορία. Η συνήθεια υπακτικών συχνά καθιερώνεται γεγονός που οδηγεί σε νωθρότητα του εντέρου με αποτέλεσμα να απαιτείται η χρήση υποκλυσμού. Ο φαύλος κύκλος υποκλυσμών και υπακτικών έχει ως αποτέλεσμα πολλές φορές την ανάπτυξη ευερέθιστου εντέρου.

Για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας απαραίτητη είναι η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών. Οι συστάσεις της NASPGHAΝ για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας σε νήπια και παιδιά είναι:

1. Αυξημένη πρόσληψη υγρών.

2. Αυξημένη πρόσληψη χυμών με σορβιτόλη (δαμάσκηνο, αχλάδι, μήλο).

3. Αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών και συγκεκριμένα  άπεπτων φυτικών ινών που περιέχονται στα πιτυρούχα δημητριακά, στα όσπρια, στους ξηρούς καρπούς μαζί όμως με τη φλούδα και πάνω απ’ όλα στα φρούτα και τα λαχανικά, από τα οποία τα σπουδαιότερα είναι τα πορτοκάλια, τα μήλα, τα καρότα και τα λάχανα γιατί το άπεπτο υπόλειμμα αυτών έχει την ικανότητα να συγκρατεί νερό.

Επίσης η καθημερινή άσκηση και η λήψη νερού ενδείκνυται, από τη μία για να τονωθούν οι κοιλιακοί μύες και από την άλλη να μη γίνουν σκληρά τα κόπρανα.

Σταύρου Σταυρινή
Διαιτολόγος Διατροφολόγος

 

Σας προτείνουμε